Straathonden in Georgië
Er wordt niet overdreven als er gezegd wordt dat er een straathond op iedere hoek van de straat in Tbilisi zit. In 2015 werd het aantal op 43.000 straathonden geschat, maar mede door de corona pandemie is dat aantal sinds 2015 sterk gestegen. Ondanks dat de honden medisch behandeld en gesteriliseerd worden, is het probleem nog langer niet opgelost.
In Tbilisi lopen veel honden rond met een geel label in hun oor. Een label dat aangeeft dat de hond gesteriliseerd en gevaccineerd is. Een hond die zich niet meer kan voortplanten of de meest besmettelijke ziektes kan overdragen. Rij je in de buitenwijken van de stad, of zo’n 10 minuten richting het ‘platteland’, dan zijn die labels al snel niet meer te vinden bij de honden. Nog lang niet alle honden zijn geholpen, planten zich nog steeds voort, en trekken naar de grote steden. Eindstand: het straathonden probleem wordt niet opgelost.
Waarom vaccineren en steriliseren ze dan niet alle honden? De overheid neemt deze verantwoordelijkheid niet graag op zich, en vermijdt het zelfs liever. Ze zeggen niet de middelen en geld te hebben om al die honden te helpen. Het is natuurlijk goed dat ze een groot aantal honden al geholpen hebben, maar zolang het niet volledig aangepakt wordt, gaat het probleem niet weg (en wordt zelfs groter).
Het proces van steriliseren en vaccineren is natuurlijk een goed begin. Maar nadat een straathond gevangen, gesteriliseerd, gevaccineerd en onderzocht is door de dierenarts, wordt de hond weer op dezelfde plek als waar hij/zij gevonden is gezet. Nog steeds dakloos, nog steeds zonder de nodige liefde die een hond verdiend…
De inwoners en toeristen van Georgië doen er alles aan om de straathonden te voeren en water te geven, maar zodra je buiten de steden bent, zie je al snel magere uitgehongerde honden.
Laten we hopen dat de overheid snel aan de slag gaat, en dat de inwoners, toeristen, asiels, organisaties ondertussen de honden zo goed mogelijk kunnen helpen. De meeste straathonden in Georgië zijn ontzettend lief en goed. Slechts een enkeling is agressief, en dit komt vaak voort uit angst. Deze honden verdienen een veel beter leven, en iemand die van ze houdt en voor ze zorgt!